First slide

Grip ile Nezle Arasındaki Farklar Nelerdir?

Grip ile nezle en çok karıştırılan hastalıklardır. Grip ile nezle arasındaki farklar ayırt edilmesi güç olsa da aslında birbirinden tamamen farklı hastalıklardır.

Aşağıda yer alan tabloda çeşitli semptomlar ve grip ile nezlenin farkları ve benzerlikleri gösterilmiştir:

Grip ile Nezle Arasındaki Farklar ve Benzerlikler

SEMPTOMLAR SOĞUK ALGINLIĞI – NEZLE GRİP (INFLUENZA)
Ateş Nadiren 38 – 39 derece
Baş ağrısı Nadiren Sürekli
Genel ağrı – sızı Az Genellikle
Yorgunluk Hafif Genellikle
Tıkalı burun Genellikle Bazen
Hapşırma Genellikle Bazen
Boğaz Ağrısı Genellikle Bazen
Öksürük Nadir Genellikle
Komplikasyonları Sinüzit ve Kulak Ağrısı Bronşit, Zatürree
Engelleme Birşey yapılamaz Aşılama ve antiviral ilaçlar

Grip ile Nezle nedir?

Grip: Grip influenza adı verilen bir virüs tarafından ani olarak 39°’ye varan ateş, şiddetli eklem ve kas ağrıları, bitkinlik, halsizlik, titreme, baş ve tüm vücut ağrıları, kuru öksürük, burun akıntısı gibi semptomlarla beliren bir enfeksiyon hastalığıdır.

Kış aylarında özellikle okul çocukları arasında bulaştırıcılık açısından önemli bir risk taşımaktadır. İnfluenza virüsüne bağlı bulaştırıcılık açısından, ilk 72 saaat en kritik süredir. Çocuklarda bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha az geliştiği için, gribal enfeksiyon daha ağır seyredebilmektedir.

Nezle: Kış mevsimi ile birlikte sıklıkla görülen akut bir hastalıktır. Nezle, coronavirüsler, rinovirüsler ve RSV gibi virüslerin yol açtığı bir hastalıktır. Nezle genel itibari ile soğuk mevsimlerde soğuğun derin hissedilmesiyle oluşur. Bunun sebebi soğuk havalarda virüslerin daha aktif ve etkin olmasındandır. Grip ile arasındaki en önemli fark nezlede burun akıntısının olmasına karşın gripte genellikle görülmemesidir. Ayrıca nezle gribe göre daha hafif seyreden bir hastalıktır.

Gripten Korunmak için Neler Yapılmalı?

Gripten korunmak için en etkili yöntem aşı olmaktır. Grip virüsleri her yıl değişebilmektedir. Grip aşıları o sene salgın yapması beklenen etkenler belirlenerek hazırlanır. Bu yüzden grip sezonu başlamadan, örneğin Eylül ayında okul başlamadan önce yapılması önemlidir.

Özellikle gribin sık görüldüğü ve salgının oluştuğu kış aylarında mümkün olduğunca

  • kalabalık ortamlardan uzak durmak,
  • dışarıya çıkıldığında maske kullanmak,
  • el hijyenine önem vermek ve sıklıkla yıkamak,
  • sağlıklı beslenmek,  
  • kaliteli ve yeterli uyku ihtiyacını gidermek,
  • bol sıvı tüketmek ve
  • bağışıklığı güçlü tutmak

gripten korunmak için yapılabilecek etkili yöntemlerdir. Ayrıca ailelerin çocuklarını grip olduğunda kreş ve okullara göndermemesi hastalığın yayılmasını azaltacak önlemlerdendir.

Grip Tedavisi

Grip deyip geçmeyin. Tamamen sağlıklı kişiler bile grip virüsü nedeniyle haftalarca işe, okula gidemeyebiliyor. Öksürük, yüksek ateş, baş ve boğaz ağrısı, kas ağrısı vb. şikayetlere neden olan bu enfeksiyon hastalığı tedavi edilmediğinde birçok hastalığı beraberinde getirebiliyor. Özellikle çocuklarda bakteriyel pnömoni, kas iltihabı, kalp kası ve kalp zarı iltihabı, menenjit gibi risklere yol açabiliyor.

Influenza öksürük ve hapşırıkla yayılan damlacıklarla taşınan bir viral enfeksiyondur. Üst ve alt solunum yollarına yayılan grip virüsü hızla çoğalır ve yayılır. Tedavi genellikle semptoma yöneliktir. Antibiyotiklerin faydası yoktur. Hastanın yeterli sıvı alamadığı ve kusmaların eşlik ettiği durumlarda damar yolundan sıvı ve destek tedavisi gerekebilir. İnfluenza virüs bulgularını gösteren hastalara (öncelikle bağışıklığı tam gelişmemiş çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve yaşlı hastalar) antiviral ilaç başlanması gerekmektedir. Bu antiviral tedavinin ilk 48 saatte başlanması tedavi başarısını arttırmaktadır. Her grip hastasının antiviral ilaç kullanması gerekli değildir. Öncelikle risk  gruplarına uygulanması doğru bir yaklaşımdır.  Grip tedavisinde ağrı kesici, ateş düşürücü sıklıkla kullanılmaktadır. Aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır. Bol sıvı alınmalı ve yatak istirahati yapılmalıdır. Taze meyve ve sebzeler bol tüketilmelidir. Eller sık sık yıkanmalı ve hastalığın etrafa bulaşmasını azaltmak için maske kullanmak uygun bir yaklaşımdır.

Grip Tedavisi için Doktor Muayenesi Önemli!

Eğer grip semptomlarını takiben çocuğunuzun durumu ağırlaşıyor, ateş, göğüs ağrısı, terleme, balgam çıkarma halsizlik kusma gibi semptomlar beliriyorsa mutlaka sağlık kurumuna başvurulması gerekir. Bazı çocuklarda karın ağrısı zatürrenin tek bulgusu olabilmektedir.

Grip enfeksiyonuna yol açan mikrop influenza adı verilen bir virüs olduğu için antibiyotiklerden etkilenmemektedir.  Bu tür virüslere etki eden antiviral tedavi başlanması gerekmektedir. Hastalık bulgularının ortaya çıktığı en erken dönemde bu ilaçların kullanılması; hem hastalığının hafif geçirilmesine yardımcı olur, hem de zatüre gibi tehlikeli komplikasyonların oluşumuna engel olabilmektedir.

Uzm. Dr. Vahit ERNAS

Kaynak:https://rumelihospital.com.tr/saglik-rehberi/cocuk-sagligi-saglik-rehberi/grip-ile-nezle-arasindaki-fark-grip-tedavisi/

Son Eklenen Bloglar


İshal nedir?

İshal nedir?

06 Ekim 2023 00:06
Akut Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Akut Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

06 Ekim 2023 00:00
Grip ile Nezle Arasındaki Farklar Nelerdir?

Grip ile Nezle Arasındaki Farklar Nelerdir?

05 Ekim 2023 23:38

İletişim

+90 532 162 44 16
ademilli@outlook.com.tr
İpek yolu caddesi semaver kavşağı Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Karşısı Ezar Plaza Kar: 1 No 12 İpekyolu /Van